« tagasi


Jõulurahu väljakuulutamine Jõgeval 7. detsembril 2008 A.D.


Head inimesed linnas ja maal!

Taas kutsub advendiaeg meid otsima, kuulutama ja teoks tegema rahu. See on ühtaegu iidne ja aktuaalne tava. Pea igas vallas ja linnas leiab see äramärkimist omal moel. Teisel advendipühapäeval, mida meie maal on peetud ka rahupühana, on mul hea meel soovida siit Jõgevalt jõulurahu kogu Eestimaale ja kutsuda kõiki üles lepitusele, hoolivusele ja üksteise toetamisele.

Rahu ei ole enesestmõistetav, pigem on see erand. Paljude südames on tänagi muret ja rahutust. Kestavad konfliktid riikide ja inimeste vahel, võitlus oma positsiooni või lihtsalt igapäevase leiva pärast. Majanduslangus suurendab veelgi meie ebakindlust. Rahul, mida vajame, võib olla väga erinev põhjus ja nägu. See võib olla hetketunne või terve eluhoiak. Jõulurahu on midagi erakordset ja ülevat, isegi üleinimlikku.

Ootame seda südamevärinaga, sest see peidab endas headust, mis muudab meie enesemõistmist, annab mõtte ja kandepinna meie elule. Jõulusõnum Jumala armastusest ja halastusest, mis on ilmunud Jeesuses Kristuses tähendab ju, et meil on rahu Jumalaga, et kõiksus meie ümber hoolib meist. Mis võiks olla tähtsam! Kuidas ei peaks siis meiegi olema hoolivad ja halastavad! „Rahu maa peal ja inimestest hea meel“, kõneleb jõuluevangeelium.

Jagagem rahu iga sõna ja pilguga, käepigistuse ja abikäega. Rahu tähendab enamat, kui vaid rahulolu oma soovide täitumisest või rahuldus hetkenaudingust. Me pole lapsed, kellele peab andma ükskõik mida, peaasi, et nad vaid oleksid vaiksed ja rahulikud. Tõeline rahu on loov ja lootusrikas, raskusi ületav ja lepitav, austav ja pühitsev – rahu, mis tähendab headust, kannab inimsuhteid, ehitab perekonda ja ühiskonda. Sellist rahu vajame me kõik.

„Rahu ma jätan teile, oma rahu ma annan teile. Mina ei anna teile nõnda nagu maailm annab. Teie süda ärgu ehmugu ega mingu araks“, kõneles kord Jeesus (Jh 14:27). Siin peitub jõulude jõud, sära ja sisu. Olgem selle osalised ja jagajad!

Kuulutan välja ülemaalise jõulurahu!

Andres Põder
Peapiiskop 12.12.2008


Andres Põder
Peapiiskop

07.12.2008 Jõgeva

« tagasi  üles