« tagasi


Tervitus EELK nähtava ühtsuse lepingu sõlmimise jumalateenistusel


Austatud Eesti Vabariigi president, austatud president Rüütel, austatud piiskop Andres Taul, austatud külalised, kirikulised välis- ja kodu-Eestist, vennad ja õed!

Õnnitlen teid südamest Eesti luterliku kiriku ühtsuse taastamise puhul! Tere tulemast, armsad kaaskristlased pagulaskirikust, kes olete pidanud kalliks kodumaa kirikut ja teda usaldanud. Olge tänatud, kaasvõitlejad kodumaal, kes olete vaadanud kaugemale, näinud eestlaskonda tervikuna.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku kui vaba rahvakiriku terviklikkus on olnud ja on nii usuline kui rahvuslik ülesanne. Pool sajandit kestnud okupatsioon püüdis hävitada rahva mõlemat suurt ühendust, riiki ja kirikut! Ehitati füüsilisi ja vaimseid vaheseinu. Iseseisvuse taastamise järgsel ajal on kirikute eraldatus olnud piltlikult öeldes üheks viimaseks Berliini müüri jupiks meie rahva keskel. Nüüd on see langenud.

Enne oma surma 1963. aastal, küsis piiskop Johann Kõpp ajakirjas „Eesti kirik”, kas suudavad mõlemad rahvaosad teineteist mõista, kui kord saabub aeg, et vahemüür on maha kistud ja Eesti vabastatud võõra võimu alt.

„Kellena minnakse tagasi ja võetakse tulijaid vastu?” Kas tehakse seda „kaaslastena, kes on valmis jagama ühiseid muresid ja vaeva ning mõistma üksteist, kuigi mõtteviisis ilmnevad erinevused?” Ta tõdeb, et „ühisest hädaohust pääsenuilgi” on tihti „raske leida ühist keelt ja meelt, ehkki ollakse samas päästepaadis laial merel.”

Kõige olulisima vaimuühtsuse – kirikliku osaduse – leidmine on tõepoolest nõudnud aega ja vaeva. Jumal on meid sellel teel juhatanud ja õnnistanud. Nüüd on isadelt päritud üksmeeleaade seatud kõrgemale meist endast. Hoidkem sellest kinni nii kristlaste kui rahvana. Ehitagem üheskoos oma kirikut ja ühiskonda. Olgem tänulikud jagatud mure eest, mis on poole väksem, ning jagatud rõõmu eest, mis on poole suurem.

Ülempreesterlikus palves taevase Isa poole ütleb Jeesus: „Ma olen andnud neile selle kirkuse, mille sina oled andnud mulle, et nad oleksid üks, nii nagu meie oleme üks... et maailm tunneks ära, et sina oled minu läkitanud ja et sa oled armastanud neid, nii nagu sa oled armastanud mind.”(Jh 17:22,23). Soovin armastust, koostööd ja Jumala õnnistust meile kõikidele!


Andres Põder
Peapiiskop

13.11.2010 Tallinna Piiskoplik Toomkirik

« tagasi  üles