« tagasi

Peapiiskopi läkitus jõulupühadeks ja uueks aastaks 2010


Jõuluevangeelium räägib, et karjased teatasid sõnumist, mis neile oli räägitud Taaveti linnas sündinud lapse kohta ning kiitsid ja ülistasid Jumalat kõige eest, mida nad olid kuulnud ja näinud. (Lk 2:17,20)

Kristuse sünnis peitub võimas liikumapanev jõud. See on Jumala enda missioon - missio dei - tema sekkumine maailma ja inimellu. Jumala missiooni ei saa piirata vaid loomisaktiga. See kätkeb endas armastava Jumala hoolitsust oma loodu eest, lepitust, lunastust ja pühitsust.

Meis igaühes peitub igatsus Jumala puudutuse järele, sest kokkukuuluvus Jumalaga on osa meie identiteedist. Isegi siis, kui me seda sõnastada ei oska, tajume Jumalata elu poolikust ja jõuetust, Jumalast kaugenenud maailma sihitust ja pimedust. Kurjuski võib siin osutuda appikarjeks.

Jõulusõnumi sisu on sama kui kahetuhande aasta eest. Jõulude imelisus, rõõm ja rahu tähendab seda, et Jumal meidki oma missiooni kaasa haarab. Meilegi antakse ülesanne olla osaline kogu loodu uuenemises, olla suurte muutuste töörist. Jumala armastusest süüdatud süda sütitab teisigi.

Vaimustus ja visadus selle teostamisel, mida teame hea ja õigena, mida Kristuse valgus nähtavaks teeb, lõhub murede müürid ja sulatab inimsuhete jää. Mida suuremad on ideaalid, mida kõrgem mäetipp, seda enam pühendumist ja energiat vajame. Kui aga jõululapsel on meie südames ase, ei tule sellest puudust.

Johannese esimeses kirjas öeldakse, et see, kes on teis, on suurem sellest, kes on maailmas (1Jh 4:4). Teades, et Jumalaga koos on kõik võimalik, suudame igal päeval hoida kõrgel oma usupõhise optimismi lippu. Jõulud on missiooniliikumine, mis ei tohi sumbuda argipäeva hallusse ja ühiskonna apaatsusse.

Tõstkem sõnum, mida siin jagatakse, taas oma kogukonna moraalseks keskmeks. Üheskoos suudame seda, teades, et oleme osa Jumala missioonist ja igal kristlasel on siin liidriroll. Tõstkem piibiraamat tagasi aukohale kodulaual, lugegem Jumala Sõna nii üksi kui perega, kõnelgem Kristusest sõprusringis ja avalikkuses.

Karjased ei piirdunud vaid teate edasiandmisega. Kõnekam on nende muutunud eluhoiak: nad kiitsid ja ülistasid Jumalat! Mida enam suudame rahvana kiita ja ülistada Jumalat, leida ja omaks võtta tema headust, seda paremaks ja õnnelikumaks muutume. Jõuludel on selleks jõudu!

Õnnistatud jõulupühi ja uut aastat soovides



Andres Põder
Peapiiskop

16.12.2009

« tagasi  üles