« tagasi

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Peapiiskopi
läkitus võidupühaks ja jaanipäevaks 2006


Armsad kaaskristlased ja kaasmaalased!

Tervitan teid võidupüha ja jaanipäeva puhul. Need on päevad, kus põimuvad meie kristlik ja rahvuslik traditsioon. Kutsun kogu Eesti rahvast üles pühendama need tähtpäevad meie rahvuslike ja vaimsete aadete ning usuliste aluste teadvustamisele.

Kõikjal üle Eesti kogunetakse taas Vabadussõja mälestusmärkide juurde, peetakse jumalateenistusi ja surnuaiapühi, meenutatakse neid, kes meie eel on käinud, tänu kellele meie rahvas on püsinud ja saavutanud iseseisvuse. Kujunegu see tava järjest enam meie kõigi aukohuseks.

Erilist kordaminekut soovin ja palun tänavusel võidupühal esmakordselt läbiviidavale mereparaadile ja selle käigus toimuvatele jumalateenistustele. Paraadil antakse üle ka Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris süüdatud võidutuli.

Tuli väljendab meie ideaale ja usku. Jeesus ütleb: Tuld olen ma tulnud viskama maa peale, ja mida muud ma tahaksin, kui et see oleks juba süttinud! (Lk 12:49)

Jaanipäeval, Ristija Johannese sünnipäeval, meenutame meest, kes kõneles valgusest, mis Kristuse kaudu oli tulemas maailma. Seda valgust tohime endas kanda ja jagada ka elu rasketel ja pimedatel hetkedel. Suve kauneim ja valgeim aeg kutsub meid eriliselt otsima seda inimeksistentsi tõelist rikkust ja õnne, mida Johannes väljendas sõnadega: Taevariik on lähedal! (Mt 3:2)

Jaanipäev ühendab meid paljude kristlike rahvastega, ühiste väärtustega, mis aitavad meil üksteist mõista ja toetada, muuta maailma helgemaks ja valgemaks.

Soovin eelolevateks pühadeks kõigile rohket Jumala õnnistust.

Andres Põder
Peapiiskop

22.06.2006 Tallinnas

« tagasi  üles