« tagasi

Kiriklikud talitused


Meil on noormehega selline küsimus, et meil ikka soov kiriklikult abielluda, kuid mõlemad oleme leeris käimata. Me väga sooviksime leeri minna, aga üks probleem on selles, et mees töötab välismaal ning ta käib harva eestis, et olen kuulnud, et on võimalik ka kuidagi interneti kaudu leer läbida?

Kindlasti on mingil määral võimalik saada interneti teel leeriõpetust, kuid kristlaseks olemiseks on vajalik siiski ka otsene ja isiklik suhe teiste kristlaste ning kogudusega. Ainult interneti teel oleks see sama hea kui interneti teel teostatav abielu - ning ma usun, et see ei ole midagi, mis võiks inimestele pakkuda seda, milleks abielu tegelikult on loodud.

Kui inimene viibib pikemate ajavahemike jooksul välismaal, siis oleks üks võimalus, et ta leiaks seal lähima koguduse ning paluks võimalust leeriõpetuse saamiseks. Kuna kumbki teist ei ole aga leeris käinud, siis tundub kõige õigem olevat see, et pöördute taolisel ajal, mil olete mõlemad Eestis, oma kodukoha koguduse vaimuliku poole ning räägite temale oma soovist ja olukorrast. Küllap ta aitab teil leida parima toimimisviisi - tähtis on, et te ise tahate Jumalat ja kristlikku usku tundma õppida, sest selleks leerikursus mõeldud ongi.

Põhjus, miks kirik eeldab abiellujatelt leeris käimist, on selles, et laulatus tähendab teineteisele abielutõotuse andmist Jumala palge ees ning Tema õnnistuse ja koguduse eestpalve palumist. Sellel on aga mõte vaid juhul, kui abiellujad usuvad Jumalasse ning on ka ise kiriku liikmed.

Niisiis esimene samm, mille peaksite tegema, oleks ühenduse võtmine oma kodukoha kogudusega, et saada sealt edasisi suuniseid. Tehke seda julgesti, sest teie olukorda mõistetakse ja teid aidatakse kindlasti.

Enn Auksmann
Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja
15.06.2009

�les üles