« tagasi

Kiriklikud talitused


Kas vanaema saab ristida lapselast oma koguduses, kui vanematelt on nõusolek olemas, kuid nad ise ei ole koguduseliikmed?

Praegu kehtiva kiriklike talituste seaduse järgi ristitakse laps tema vanemate või erandina ühe vanema, eestkostja või hooldaja soovil. Lapse vanemad (vanem), eestkostja või hooldaja peavad olema kiriku täisõiguslikud liikmed, s.t ristitud, leeris käinud ning kogudusega seotud liikmeannetuse ja armulauaosaduse kaudu. Praegu vastuvõtmisel olev uus kirikuseadustik ses osas mingeid muudatusi ette ei näe, seega on vastus esitatud küsimusele eitav.

Põhjus on väga lihtne: lapse ristimine eeldab, et tema eest vastutavad inimesed oleksid ise kristlased ja suudaksid oma last kristlikus usus kasvatada.

Siiski on olemas mitmesuguseid erinevaid olukordi ja seepärast on soovitav võtta ühendust oma koguduse vaimulikuga ning temaga lähemalt nõu pidada. Kui vanemad on nõus oma lapse ristimisega, siis on nad ehk valmis kaaluma sedagi, et koos lapsega teha elu kõige olulisem valik ning usaldada mitte ainult oma laps, vaid ka iseendid ja oma elu Jumala kätte. Kindlasti on ka lapsele elus parimaks eeskujuks ja julgustuseks see, kui ta näeb, et ta ei ole usuteel üksi, vaid teda saadavad ja toetavad ta oma vanemad.

Enn Auksmann
Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja
13.10.2005

�les üles