« tagasi

Tervituskiri koolirahvale teadmiste päeval, 1. septembril 2023


Prantsuse kirjanik Antoine de Saint-Exupéry kirjutab oma 80 aasta eest ilmunud raamatus „Väike prints“, kuidas hiljem piloodiks hakanud minategelane jätab kuueaastaselt suurte inimeste soovitusel joonistamise, et hakata tegelema maateaduse, ajaloo, matemaatika ja grammatikaga. Näidates täiskasvanutele joonistust boamaost, kes on tervelt alla neelanud elevandi, ei oska keegi sellel pildil näha muud kui kübarat. Nii pidingi endale teise ameti valima ja õppisin lennukeid juhtima, kirjutab Saint-Exupéry.

Tema „Väike prints“ on üks maailma tuntumaid jutustusi mitte sellepärast, et see kõneleb innustavalt maateadusest ja grammatikast, vaid sellepärast, et jutustab loo asteroidilt B612 Maale tulnud salapärasest poisist, väikesest printsist, kellega Sahara kõrbes lennukiga hädamaandumise teinud piloot ootamatult kohtub. Väike prints räägib mehele kõige muu hulgas rebasest, kes õpetas teda nägema nähtamatut. Siin on minu saladus. See on väga lihtne: ainult südamega näed hästi. Kõige tähtsam on silmale nähtamatu, ütles rebane väikesele printsile, kes sellest omakorda kõrbes janu kätte nõrkevale piloodile kõneleb.

Igal aastal 1. septembril, teadmiste päeval, tuleb kümnetel tuhandetel Eestimaa lastel asuda tegelema nii maateaduse kui ajaloo, aga ka matemaatika ja grammatikaga. Osa lastest asub kooliteele esimest korda, teistele on see tee teadmiste varasalve juurde juba varasematest aastatest tuttav.

Teadmiste päeval ongi oluline rääkida teadmistest, kõigest, mida saame õppida hindama ja mõõtma oma viie meelega ja meelde jätma Loojalt kingiks saadud vaheda mõistusega. Eesti unistuste kool on koht, kus luuakse tingimused just teadmistepõhise hariduse omandamiseks. Minu unistuseks on aga kool, kus aritmeetika ja grammatika kõrval õpivad õpilased nägema mitte ainult silmadega, vaid ka südamega. Et taevasse vaadates ei näeks me seal mitte ainult planeete, tähti ja udukogusid, vaid oskaksime näha sedagi, mida teleskoobiga näha ei saa. Vaadake taevast!, kirjutab Saint-Exupéry, jätkates: Ja te näete, kuidas kõik muutub ...

Soovin koolirahvale uueks kooliaastaks igasse väikesesse ja suurde küla-, linna- ja riigikooli, alg-, põhi- ja keskkooli, ameti- ja ülikooli rohkem taipamist ja oskust silmaga nähtava kõrval märgata oma südamega nähtamatut. Oleme enda hinge eest eriti hästi hoolt kandnud siis, kui õpime nägema sedagi, kuidas Taevase Printsi, Jumala Poja läbi on loodud kõik, mis on taevais ja maa peal, mis on nähtav ja nähtamatu, olgu troonid või ülemused, olgu valitsused või meelevallad – kõik on loodud tema läbi ja tema poole. Tema ise on enne kõike ja kõik püsib koos temas. (Ko 1:16-17)

Soovin õnnistatud uue õppeaasta algust ja südamega maailma vaatlemist kogu koolirahvale!



Urmas Viilma
Peapiiskop

Vaata (.pdf) »

01.09.2023 Tallinn

« tagasi  üles