« tagasi

KÕIK KÜSIMUSED


Kuidas luterlikus kirikus on ette nähtud laulatus, kui mees ja naine on registreeritud abielus juba pikemat aega olnud ja olemas ka lapsed. Milline riietus on nõutav? Meestel on selles osas ilmselt lihtsam valik. Valge kleit ja loor tundub pigem noore ja süütu naise jaoks ja paistab kuidagi kohatu sellisel puhul vist. Mis veel sobib?



Tõepoolest kuulub valge kleit ja eriti loor traditsiooniliselt taolise laulatuse juurde, mille sõlmivad mees ja naine, kes ei ole eelnevalt koos elanud. Kuigi praegusaegne praktika kõneleb pigem sellest, et ka need, kelle kooselu on kestnud aastaid, tarvitavad viimaks abielludes ja abielu laulatada lastes tavapäraseid pruudi-peigmehe-rõivaid.

Juhtudel, kui abielu on juba pikka aega tagasi sõlmitud ning alles aastaid pärast abielu registreerimist laulatuseni jõutakse, ollakse tavaliselt siiski märksa tagasihoidlikum. Mehele oleks muidugi kohane ülikond, meie traditsioonis soovitavalt must, naine aga võiks kanda pidulikku kleiti, näiteks mõnel pool levinud tava kohaselt bordoopunast. Lisaks on veel üks hea võimalus, mida tasub kaaluda: rahvarõivad.

Mis puutub talitusse endasse, siis selle täpse ülesehituse osas tuleb läbi rääkida seda läbiviiva vaimulikuga.

Üks asi siiski, mis ei puutu küll rõivastusse, vaid talituse korralduslikku külge. Nimelt võib taolistel puhkudel laulatatavatele tunduda, et kuna abielus ollakse juba pikka aega, siis puutub laulatus ainult neisse kahesse. Enamasti aga mõtlevad lähedased inimesed, eriti lapsed, asjast hoopis teisiti ning neil oleks äärmiselt kahju, kui nad sellest imelisest sündmusest kõrvale jäetaks. Seepärast oleks hea, isegi kui ei soovita korraldada suurt pidu, kutsuda laulatusele kasvõi lähem sugulastering ning leida laulatusel võimalust mööda mingi roll ka lastele, eriti juhul, kui nad ei ole veel täisealised. See on nende jaoks tähtis ning lõpuks on just nemad abielu kõige kallihinnalisem vili.

Enn Auksmann
Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja
10.11.2016

�les üles