« tagasi

KÕIK KÜSIMUSED


Sooviksin pisut teavet teemal kihlumine. Vanasti seisnes kihlumine luterlikus kontekstis vist selles, et tulevane pruut ja peigmees hõigati kantslist maha, nõnda kirjeldatakse seda vähemasti kirjandusteostes. Võib-olla toimus ka mingi muu teenistus või teemakohane palvus või eestpalve jumalateenistuse sees, ei tea kahjuks täpsemalt. Tänapäeval kihlub enamus paaridest restoranis või mõnes looduskaunis kohas või... Minu küsimus on, et kas on võimalik kihluda ka EELK kirikus ja saada õnnistus eesseisvaks nn kihlaajaks (oleme kiriku liikmed). Suvalises paigas teineteisele kihlatõotuse andmine tundub mulle kristlasena kuidagi vastuvõetamatu.

Praegu kehtiv Agenda ehk jumalateenistuste ja kirikutalituste käsiraamat on selles osas väga napisõnaline: \"Kirikliku laulatuse eel käib pruutpaari kuulutamine jumalateenistuses, millele lisatakse vastav piiblisalm.\"

Uue käsiraamatu kavand näeb aga ette ka kihlustalituse ja ütleb järgmist:

\"Abiellujate vestluse vaimuliku juures võib lõpetada kihlustalitusega. Soovi korral peetakse kihlus eraldi pidulikuma talitusena. Kihlustalituses võib soovi korral kasutada ka sobivaid piiblilugemisi ja laulu. Kihlapaar paneb sõrmused tava kohaselt vasaku käe neljandasse sõrme. Kihlatakse pruutpaari, kelle abielu ei ole veel registreeritud. Kihluse katkestamisest tuleb teatada vaimulikule.\"

Niisiis on kihlumine kirikliku talitusena täiesti võimalik, täpsemalt aga tuleb selles kokku leppida oma koguduse vaimulikuga.

Enn Auksmann
Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja
08.08.2006

�les üles